Temamønter.

Er der noget du er interesseret i at købe så send mig en mail: anchr@mail.dk

I 2002 begyndte Nationalbanken i som noget nyt at udsende særlige temamønter. Den første serie fik tårne som gennemgående motiv og blev præget som 20-kronemønter. Siden er der også kommet temamønter som 10-kronemønter.

 

Temamønterne udsendes som cirkulationsmønter helt på linje med de almindelige 10- og 20-kronemønter, og de udleveres til pengeinstitutterne i en kortere periode efter særlig bestilling eller i stedet for de sædvanlige mønter. Temamønterne fremstilles kun i et begrænset antal.

Baggrunden for at introducere temamønter i Danmark var bl.a. at skærpe interessen for mønter hos både offentligheden og kunstnere. Målet var at gøre det mere interessant at få en mønt i hånden, og desuden ønskede Nationalbanken at introducere nye kunstnere til arbejdet med at udforme mønter, så der ville være flere kunstnere i Danmark, der mestrede dette speciale.

Dette formål er blevet opfyldt, idet der nu er en række danske billedhuggere, som har vist, at de på fineste vis er i stand til at fremstille et møntrelief, selv om udfoldelsesmulighederne i størrelse er meget snævre.

Eventyrmønter: 10 kroner. Samlet pris kr. 60. Pris pr. stk. kr. 12. Nationalbanken påbegyndte i 2005 en serie af temamønter med motiver fra H.C. Andersens eventyr. Der blev i alt udsendt fem eventyrmønter. Den sidste mønt blev udsendt 25. oktober 2007. Samtidig blev alle mønter i eventyrserien udsendt som et møntsæt.
Polarmønter: 10 kroner. Samlet pris kr. 36. Pris pr. stk. kr. 12. I anledning af Det Internationale Polarår 2007-2009 udsendte Nationalbanken tre temamønter med motiver fra polarområderne.
Tårnmønter: 20 kroner. Samlet pris kr. 220. Pris pr. stk. kr. 22. Den tiende mønt i rækken af tårnmønter blev udsendt 20. juni 2007 med motiv af Københavns Rådhus. Samtidig blev tårnmønterne udsendt samlet som et møntsæt - Tårnmøntsæt. Tårne er valgt som tema, fordi de repræsenterer nationale og historiske symboler.
Skibsmønter: 20 kroner. Pris pr. stk. kr. 22. Møntserie med motiver af danske skibe. Skibe er valgt som tema, fordi de repræsenterer Danmark som søfartsnation i hele verden. Serien på i alt 12 mønter vil bestå af forskellige skibstyper, der er udvalgt så de dækker en så bred del af dansk søfartshistorie som muligt. Møntserien udsendes ikke som et samlet møntsæt.
Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE